maanantai 7. maaliskuuta 2011

Kymmenen vinkkiä

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola luettelee Kauppalehdessä kymmenen vinkkiä tuottavaan asuntosijoittamiseen. Hyvin luetteleekin, asiaan ei ole juurikaan lisättävää;
http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=20110363597

1 kommentti:

  1. Suomalaisilla asuntosijoittajilla on takanaan hyvät 15 vuotta, joiden aikana tumpelokin asuntosijoittaja on pärjännyt mukavasti.

    Näin sanoo vuokranvälityspalveluja ja asuntosijoituspalveluja tarjoavan Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola perjantaina.

    - Tästä on syntynyt illuusio, että asuntosijoittaminen on helppoa, Metsola sanoi tiedotustilaisuudessa.

    Metsola varoittaa, ettei asuntosijoittaja voi enää laskea tulevaisuuden olevan yhtä ruusuinen kuin menneet 15 vuotta. Vuokratuotot ovat laskussa, asuntojen arvonkehitys epävarmaa ja korot nousukäyrällä.

    Kun suntosijoittamisen tulevaisuus synkistynyt, kysytään alan sijoittajalta asiantuntemusta. Metsolan mukaan "tietyt samat tekijät" toistuvat hyvin ja huonosti menestyvien asuntosijoittajien toimissa. Epäonnistujat tyypillisesti uskovat, että asuntosijoittaminen on helppoa, käyttävät velkavipua niin paljon kuin pankista irtoaa ja yrittävät korjata pieleen menneet laskelmat vuokria nostamalla.

    - Ajatellaan, että nopea perehtyminen riittää satojen tuhansien eurojen sijoituksen tekemiseen velkavivulla hetkellisen innostuksen vallassa, Metsola sanoo.

    Metsola listasi perjantaina kymmenen tekijää, jotka erottavat menestyneet asuntosijoittajat vähemmän menestyvistä.

    1) Menestyvä asuntosijoittaja on suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen. Hän ei osta sijoitusasuntoa hetkellisen innostumisen vallassa.

    2) Menestyvä asuntosijoittaja tekee sijoituspäätöksensä laskimella. Hän ei innostu tarjouskilpailussa maksamaan kohteesta enempää kuin laskee olevan kannattavaa.

    3) Menestyjä perehtyy ja tuntee rakennustekniset asiat ja käyttöiät sekä selvittää kohteen peruskorjaustarpeet.

    4) Menestyvä asuntosijoittaja keskittyy sijoitustoiminnassaan niille asuinalueille, jotka hän tuntee. Uudet aluevaltaukset hän tekee vain sellaisille alueille, joihin on pidemmän ajan kuluessa tutustunut.

    5) Menestyvä asuntosijoittaja laskee tuottolaskelmansa realistisesti. Hän ei ylläty, jos vuokralainen jättääkin vuokransa maksamatta tai jos asunto jää välillä vuokraamatta.

    6) Menestyjä käyttää velkavipua sijoittamisessaan harkiten, eikä ylläty vaikka asuntohinnat ja korkotaso vaihtelevat.

    7) Menestyjä valitsee vuokralaisen huolella, eikä ota sitä, joka lupaa maksaa eniten. Hän on vuokralaiselle rehellinen ja minimoi siten riitelyn ja mahdollisten oikeudenkäyntien riskit. Ongelmatilaisiin menestyvä sijoittaja reagoi heti eikä ensi talvena.

    8) Menestyjä hoitaa sijoituskohdettaan ja pitää asunnon hyvässä kunnossa, jotta vuokralainen viihtyy siinä ja vuokrataso pysyy hyvänä.

    9) Menestyjä ei luule itsestään liikoja. Hän kysyy ammattilaiselta, kun ei itse tiedä. Menestynyt asuntosijoittaja on verkottunut, hän kuuntelee kollegoita ja oppii heidän tekemisistään.

    10) Menestyjä tuntee alan juridiikan ja käytännöt. Hän osaa myös käyttää verovähennysoikeudet ja hyödyntää ne.

    VastaaPoista