torstai 16. joulukuuta 2010

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki astui voimaan heinäkuun 2010 alusta. Vuokra-asuntojen osalta muutoksia ei juurikaan ollut, mutta se suurin positiivinen muutos on tuntunut jäävän erittäin monilta, esimerkiksi tiedotusvälineiltä, täysin huomaamatta.

Perinteisesti taloyhtiön hallinnassa olevat tilat, lähinnä autopaikat, on vuokrattu järjestyksessä siten, että talossa asuvat osakkeenomistajat ovat etusijalla ja vasta mikäli paikkoja jää yli, vuokralaiset saavat omansa. Uuden lain myötä tähän tuli muutos ja jatkossa osakkeenomistajat ja vuokralaiset ovat samalla viivalla autopaikkojen jaossa. Laissa katsotaan, että osakkeenomistajien tulee olla samanarvoisia ja osakkeenomistajan vuokratessa asunnon, hän myös "vuokraa" oikeutensa vuokralaiselle, käsittäen samanarvoisen oikeuden autopaikkaan.

Ote hallituksen esityksestä eduskunnalle uudesta asunto-osakeyhtiölaista:
"Yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista on asettaa yhtiön rakennuksessa asuvat ja muut osakkeenomistajat erilaiseen asemaan, jollei erilaisista oikeuksista määrätä yhtiöjärjestyksessä. Esimerkiksi sijoittajaosakkaan on voitava luovuttaa vuokralaiselleen lähtökohtaisesti samanlainen oikeus yhtiön autopaikkoihin kuin talossa asuvilla osakkeenomistajilla on, jollei yhtiöjärjestyksessä rajoiteta huoneiston luovuttamista toisen käyttöön tai määrätä talossa asuvien osakkeenomistajien etuoikeudesta."

Tämä muutos ei kuitenkaan koske taloyhtiön vuokralaisia, ainoastaan osakkeenomistajan vuokralaisia. Käytännössä autopaikkojen jako tapahtuu jonotuslistan kautta ja uusi osakkeenomistaja tai vuokralainen siirtyy aina jonon hännille, autopaikka ei siirry asunnon hallintaoikeuden myötä. Mutta jatkossa talossa asuvat osakkeenomistajat eivät kiilaa jonon keulille.

Mielenkiintoista katsoa kuinka suuria tappeluita tästä saadaan aikaiseksi, talossa asuvat osakkeenomistajat eivät tätä muutosta hyvällä katso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti