sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Korkoriski

Velkavipu on keino saada sijoitetun pääoman tuottoa ylöspäin ottamalla avuksi pankin rahoitusta. Tämä edellyttää velkarahan korkoprosentin olevan matalampi, kuin sijoituskohteesta, tässä tapauksessa sijoitusasunnosta saatava tuotto. Velkavivun käyttäminen tuo haasteita kassavirtaan, sijoituksesta saatavat tuotot kun menevät jossain määrin velan korkoihin ja lyhennyksiin (poislukien bullet-tyyppiset lainat, joissa lainaa lyhennetään sopimuksen mukaan).

Velkavivun käyttäminen tuo luonnollisesti paitsi riskin kassavirran suhteen, myös liian korkealla velan suhteella riskin tappiollisesta sijoituksesta. Mitä suurempi on velkavipu, sitä suurempi on luonnollisesti myös korkoriski. Oikeaa tasoa ei pysty yleisesti määrittelemään, usein puhutaan että yli 50 prosentin velkavipu on tulella leikkimistä. Tähän toki vaikuttavat useat tekijät, etenkin haluttu, tai pikemminkin siedetty riskitaso.

Itselläni velan määrä ei ole prosentuaalisesti tai euroissa erityisen dramaattinen, mutta olen jo tovin miettinyt kiinteää korkoa esimerkiksi puolelle lainan määrästä. Asuntosijoittaminen on mielestäni pääosin matematiikkaa ja säännöllisesti olen myös laskenut korkeampien korkojen vaikutusta sekä kassavirtaan että tuottoihin. Viiden prosentin korkokanta ei itselleni olisi vielä dramaattinen, mutta jotain arvoa annan myös kiinteän lainakoron toivottavasti mukanaan tuomille rauhallisille yöunille.

Olen etsinyt uutta sopivaa vuokra-asuntoa jo hetken, mutta jossain määrin pelko tulevien vuosien korkotasosta on tuonut maltillisuutta valintaan. Tarjouksia kiinteästä korosta en ole saanut aikaiseksi pankilta vielä kysyä ja näiden tarjousten taso on uskoakseni jo noussut merkittävästi parin viimeisen kuukauden aikana. Lupaan parantaa laiskat tapani ja pyytää tarjouksen jo alkavalla viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti